събота, март 28, 2009

Престъпността и корелацията й с икономическата рамка

През последните месеци в новинарските потоци се появиха отражения на просташки, тежко криминогенни изстъпки. Първите няколко убийства от битов характер останаха сякаш незабелязани, но след това обществото започна да търси причините за подобни престъпления. Чувствам се длъжен да внеса една ненатрапчива категоризация.

За всички сякаш е ясно, че подобни постъпки са плод на вихреща се рецесия, но това съвсем не е така. Огледало на икономическото положение са "кокошкарските" престъпления, като взлом на магазин, от който се крадат 2 стека цигари и 3 кг. сирене. Криминалните прослойки са нещо изключително хомогенно и просто, но службите в България изглежда отказват да го проумеят. Когато икономиката ни е била в привиден подем сме наблюдавали бум на отвличания и изнудвания. Когато сме били на прага на политически промени - наближават поръчковите убийства и палежите.

Пазя пасивен архив на новинарските потоци от повечето големи интернет медии и беглият им анализ показва следното:

1. Изнудване, отвличания
Подобни престъпления видяхме през 2007-ма година, по време на бума на цените на имотите. Спекулациите докараха много пари на сивия бизнес и това привлече лешоядите, които вече 14 години си мислят, че годината е 1993-та. Отделно доста хора се замогнаха от САПАРД и еврофондовете като цяло. Групировките мразят към тях да не се отчита процент и събраха набързо старите си бригади.

2. Поръчкови/показни убийства и палежи
Конюктурата в България е сходна с повечето страни от бившия Съветски блок. Престъпността се е срастнала със законодателната и изпълнителната власт, до такава степен, че зададат ли се по-важни избори, черните офицери се чувстват задължени да подменят своите пешки във властта. Палят се и се взломят знакови обекти под опеката на общинари/политици. С наближаването на сегашните парламентарни избори е малко вероятно да наблюдаваме нов бум, тъй като капитала е новия мастодонт, определящ влиянието в България и силовите акции са извън обзора. Антитяло на същия крими поток са показните арести и възкресяването на възстари дела срещу подземни фигури.

3. Дребни престъпления с изключителна дръзкост и агресия
През 1997/1998-ма наблюдавахме бум на мародерството - обири на вили, къщи, складове. Това беше продиктуваното от несигурното икономическо положение. Ключовата дума е "несигурност". Сега, 11 години по-късно това се повтаря.
Когато обикновеният човек е гладен, той е способен на чудеса. Само и само да изхравна семейството си, извършва посегателства над чуждото без да му мигне окото. Оправдава се с недоимък и околните до известна степен му съчувстват. Ще виждаме все повече и повече такива изстъпления през идните 3 години.
Срещам се с хора от всякакъв сой и след кратки дискусии около икономическото положение, те заключват, че да правиш изцяло легален бизнес тук и сега е Икарски опит за летене. Щом моите познати казват това, представям си само какво си мисли изостаналия пролетариат в дълбоката провинция.


1. Убийства от битов характер и масови убийства, както и нелепи, тежки посегатлества.
Това е категорията, която ме накара да напиша тази публикация. И тя ме гневи най-много. Не защото ме е грижа за човешкия живот, а защото ме е грижа за общочовешкото съзнание. Публична тайна е, че именно страхът довежда след себе си зверствата. Ключовата дума тука е "страх"
Страхът е изключително неук съветник и замъглява успешно преценката за добро и зло. Медиите у нас вече една и половина години насаждат неимоверни количества страх в обеднялата ментално глава на редовия българин. За американската кредитна криза в България се тръби още от първите й отразявания по CNN. Не оставайте с впечатление, че българските новинари са ми виновни - явлението е глобално, просто защото световните медии се държат от няколко мега-конгломерата. За фалити се говори от края на 2007-ма година. Витаещата политическа неопределеност допълнително плаши държавата ни. Прословутите спряни еврофондове и до днес са прима тема.
След като Пешо вече се страхува от гнусните американски капиталисти и го е яд на тъпите еврокомисари, дето ни отрязаха парсата - не му остава нищо освен да грабне брадвата и да разцепи главата на съседа си, защото кучето му лае много силно. След това да пребие жена си и евентуално да нареже и сготви приятели си по чашка. После може да гледа някой нов епизод на CSI:Miami и да му хрумне да извърши перфектното престъпление.

Пешо, пази се - твоите проблеми не се коренят в кучето на съседа и увисналите цици на жена ти, а в хората, които 20 години крадат от това, за което баща ти е работил и техните приятели от МВР, които си затварят очите.

П.С. Тезите си съм изложил в изключително сбит вид, защото проекто-аудитория ми е определен тип хора, на които не се налага да посочвам всичко с дървена пръчка.

1 коментар:

  1. " Щом моите познати казват това, представям си само какво си мисли изостаналия пролетариат в дълбоката провинция. " Май тук забравяме от къде идват домати,краставици и много други нужни неща за "Намазаните Градски".Тук може да се спори много,но е напълно излишно при ясното положение на хората.Отиващото си поколение с собствен мироглед ,като цяло е прекарало живота си в небивал труд за да постигнат нещо-що годе добър начин на живот.Отивайки си с тях това време също отминава и изграденото от тях и труда им също рухва.Доказваме едно и то е ,че решим ли нещо го правим ,но в резилтат на много страдание и неволя.Проблема е ,че народа все още смята ,че шепа политици могат да решават тяхната съдба и техния начин на живот.

    ОтговорИзтриване