петък, март 20, 2009

Красимир Аврамов и новата Мис "България"

Това е изкривено отражение на последните публични и квазипублични събития. Личното ми мнение не обвързва никого, но колкото по-бързо осмислите нещата, които ви казвам, толкова по-бързо ще се отървете от медийния балон, в който са ви набутали.

Българина е склонен да бъде убеждаван в неща, в които не вярва и още повече - от които няма никаква представа. Това е благодарение на факта, че повсеместно се втълпява идеята за "гражданско общество" и "публична позиция". Всеки иска да изхвърли недохранените си разсъждения в публичното пространство и така да изрази своята "активна гражданска позиция".
Залудо се изказвай, но залудо не стой.
Под влияние на повсеместната демагогия и евтиния популизъм, които пробутват в изцапаните ви с шкембе чорба и евтин салам мутри, сте склонни да хабите виталната си енергия и да разсъждавате над проблеми, които имат малко или никакво влияние върху начина ви на живот. Грижа ви е дали Красимир Аврамов може да пее и кой ще е новия Музикален Идол на България, но не ви пука, че МВР иска да ви подслушва незаконно и че никой няма да бъде осъден за ДДС аферите на Мургина. Подвластните сте изцяло на това, което виждате по синия екран и четете в "Труд" и "24 часа".

Обратната психология и обратните
Това, което отне на 300-милионна и очевидно затъпяла Америка не по-малко от 55 години в България се случи за по-малко от 20. Популизма, медийния монопол и промиването на мозъци се вихри в животите ви. Гледате и купувате. Някои се оправдават, че гледат само новинарски емисии и така избягват заблудите и подмятанията. Та нали новинарските емисии, типично в стил "кинопреглед" ви дават най-компактната маса дезинформация. Ще ми се да не политизирам мненията си, но що се отнася до силно политизираните ни медии - това е невъзможно. Милиционери определят какво ще се пусне и какво - не. Къде ще са акцентите, как ще е дефинирана емисионната схема. Едно е ясно - трябва да има поне 7 минути, отделени на reality show sneak previews. Това се казва тенденциозна журналистика.


По същество


Сигурно вече си мислите "к'ъв е па тоя, че ше ми вика к'во да гледам", но ще онагледя казаното дотук с примери. Примерите са в заглавието, както страха е в очите на четящия. Та нали ако бяха избрали изпълнителя с брилянтна композиция, всички щяхте да забравите за него навярно толкова бързо, колкото ако бяха избрали най-красивата и умна Мис "България". Щяхте да се прехвърлите на следващото риалити или конкурс или каквото там дават по праймтайм-а на bTV. Завистливи сте и пошли и корумпираните ни медии са ДЛЪЖНИ да привличат вниманието ви със скандал. Е, по-добре е разбира се това да е удобен скандал. Къде са ви компенсациите от газовата криза и някоя спомня ли си за нея? Някои помни ли що е "Сапио" или "Монтерей"(освен ресторанта)?

Няма коментари:

Публикуване на коментар