неделя, март 22, 2009

Защо бъговете на браузърите никога няма да свършат

Делян писа относnо броя уязвимости в IE и М/Firefox. Хедлайна беше как някой си Нилс успял да експлойтне за броени минути Windows7 + IE8 pc на PWN2OWN.
Предвиждам през 2009-та броя на заразените компютри да остане стабилен, с лек прираст. Малките и средни компании няма да имат ресурс да покриват абонаментните си планове към антивирусни и компании за сигурност. Ще вилнеят ботнети на корем, а спам-ът ще расте пропорционално.
В момента се води show-off, кой ще изкара най-"мощен" Javascript engine/processor, а това няма да мине без своите "жертви". По форумите продължават да се продават exploit pack-ове за всички бразуъри. Нововъведенията около HTML5.0/ Ajax 2.0/ Canvas/mod_canvas и нативния SVG процесинг няма да останат ненатиснати от черните шапки. Просто им е нужно време да опознаят механизмите.

1 коментар:

  1. > Ще вилнеят ботнети на корем, а спам-ът ще расте пропорционално.
    Аз не вярвам в по-горното или поне от потребителска гледна точка не смятам, че то е вярно. Ако се върна 2-3 години назад в mailbox-a ми имаше средно по 2-3 spam писма на ден. Година по-късно броят беше средно около 100. Днес, в продължение на близо месец не съм получил нито едно spam писмо в Inbox-а си. Скорошна статия, на която попаднах и за съжаление не запазих адреса и, доказва че трафикът на spam съобщения намалява с много бързи темпове.

    Според мен ни чакат много повече deal mail /както ги наричат/ - legit евтини промоции от Amazon, cheap deals от магазина до нас и т.н. Пак вид spam може би, но не от същия калибър.

    ПП: Изключи го този CAPTCHA филтър, няма да има spam, гарантирам.

    ОтговорИзтриване