вторник, март 24, 2009

Публичния дебат, който толкова чакахме.

Ей, Богу, по чиста случайност вечерях в праймтайм-а и се натъкнах на черната перла - дебатите на ГЕРБ и БСП. С оглед на познанията ми по икономика и политология стоях и гледах безропотно. Така исканият от г-н Борисов дебат е пълен провал. Тандемът Станишев/Орешарски е от стара коза яре, чийто ораторски способности надвишиха в пъти тези на екипчето на ГЕРБ. Личи си, че лутането в периферията на властта не се е отразило добре на съветниците на Бойко Борисов. Данъчна политика ГЕРБ нямат. Нямат си и идея как се чувства големия бизнес в България. Нямат идея колко точно е реалната фискализация на държавния и публичен сектор. БСП скалъпиха и гласуваха бюджет за 6 дни.

Възхищение буди лекотата, с която Сергей Станишев води своите хрътки и фриволноста на изказа му. Естествено - нищичко отгоре. Строени като оловни войници цитираха данни, които самите те са изготвили. Въртяха се предимно около бюджетирането и никой не искаше да отговори какъв пакет от мерки ще предложи за справяне с кризата. Лъха популизъм от платформите им. Ще намалявали ставките за здравно осигуряване, ще вдигали прага за корпоративния данък, ще намалявали ДДС. Е, хубаво, намалявайте ги. Но държавата ни ще фалира, нямайки възможност да взема допълнителните пари, които Световната Банка и МВФ ни отпускаха под формата на тлъсти, необезпечени заеми.

Трябва нормалния българин да разбере, че ни чака изтощителна и тежка СТАГФЛАЦИЯ. С намаляването на данъците няма да я преодолеем. Като верни кученца, нашите икономисти отново следват атлантическия път и решават да намаляват ставки. Жалката ни държава има нужда от пари. Редно е да се осъзнае, че спираловидната рецесия неминуемо води криза на потреблението със себе си. А с този спад ЗНАЧИТЕЛНО ще намалее фискализацията на микробюджетирането по звена. Никой няма идея каква приходна политика ще се води през 2010-та. Знайте, че ВСИЧКИТЕ ни международни заеми са в евро и няма да можем, както през 1997-ма, да печатаме хартийки за да балансираме бюджета.

Още нещо - дебатиращите неумело избягваха въпроса за стимулиращи пакети и евентуалната национализация на предприятия. Как да национализираш предприятие, което си приватизирал допреди 4 години? За 50 цента?

1 коментар:

  1. > С намаляването на данъците няма да я преодолеем. Като верни кученца, нашите икономисти отново следват атлантическия път и решават да намаляват ставки. Жалката ни държава има нужда от пари.
    В последното изречение си много прав и това се доказа от последвалата тема в блога ти. Аз го забелязвам също, докато преди се наливаха големи пари за ДДС и какво ли не, последните няколко месеца нямам и 100лв. платени за ДДС. А същевременно [жалката ни държава има нужда от пари]. Тежки времена май ще идват.

    ОтговорИзтриване